Work-life balance, de maatschappij slaat je met dit begrip om de oren. Je krijgt voortdurend van die onnozele feiten voorgeschoteld. En geen kat die met oplossingen op de proppen komt. Ik breng daar verandering in! Mijn ouders zijn zelfstandigen. Of je het nu gelooft of niet: sinds ze mijn tips in de praktijk toepassen, gaan ze veel meer relaxed door het leven. 😀

klokHet leven is nu éénmaal steeds competitiever. Van aanwezigheidsregistratie op werven tot onze enorme fixatie op tijd en tijdverlies in verkeer en privéleven…

Vandaag geef ik de 3 belangrijkste tips ook aan jou:

1. Prioritijd of prioriteit?

Stel je prioriteiten. Het zal sowieso niet lukken om alle leuke activiteiten en verplichtingen in één dag, of zelfs in één week te proppen. Maak een schema en lijst de dingen op die jij belangrijk acht. In volgorde van belangrijkheid. En helaas: je zal dingen moeten schrappen.

2. Ook energie kent zijn grenzen

Menselijke energie is beperkt. Als je er een activiteit bijneemt, moet er iets wegvallen. Als je 65 uur per week werkt en dolgraag wil gaan zwemmen, moet je dat aantal werkuren misschien wel laten zakken tot 50. Timemanagement, people. Vergeet vooral niet voldoende pauze in te lassen. Ook jouw batterijen moeten opladen, en daarom is ook een goed en logisch bioritme vitaal.

3. Leren relativeren

The big problem? Dat is volgens mij perfectionisme. Mensen toch, stop met zo’n hoge eisen te stellen die je toch niet kan inlossen. Het is best oké om af en toe een misstap te begaan. Welkom bij het fenomeen “relativeren”! Ik geloof dat je gerust mag streven naar vervolmaking. Maar perfectionisme is net een brug te ver. Een andere oplossing om die werk-privébalans gezond te houden, is je Facebook– en email account gedag zeggen. Log eens uit. Je zal heus niet sterven als je de laatste weetjes van in je newsfeed niet kan achterhalen.