We staan er vaak niet bij stil, maar wat je gedurende de dag eet heeft grote invloed op je gemoedstoestand en je lichamelijke prestaties. Gezonde voeding is belangrijk voor lichaam en geest.

Ongezonde voeding

We zijn tegenwoordig gemakzuchtig. We kopen kant-en-klaar maaltijden, maken soepen en sauzen met pakjes en zakjes. We eten tussendoor koek, snoep en chips. In al deze producten zitten een hoop suikers, vetten en zout.

Je haalt weinig energie uit deze producten. Je darmen kunnen door de suikers, verzadigde vetten en zout geprikkeld raken en hierdoor kun je lichamelijke klachten ontwikkelen.

Lichamelijke klachten

Heb je lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, maag- en darmproblemen, onverklaarbare spierpijnen en last van je gewichten? Wanneer je langere tijd een of meer van deze klachten hebt, is het verstandig eens goed naar je voedingspatroon te kijken.

voeding en prestaties

Geraffineerde suiker

Geraffineerde suiker zit onder andere in koekjes, chips, chocolade, maar ook in beleg, brood en notenmixen. Fabrikanten stoppen in heel veel producten en deze suikers. Het smaakt allemaal net iets lekkerder met suiker. Geraffineerde suiker is kristalsuiker, basterdsuiker, rietsuiker, poedersuiker, druivensuiker en stroop.

Van geraffineerde suiker kun je buikklachten krijgen. Je kunt last krijgen van een spastische darm, winderigheid, obstipatie, diarree of een opgeblazen gevoel. De slijmvliezen van je darmen kunnen door geraffineerde suiker beschadigen. Het gevolg hiervan is dat je allergieën en infecties kunt ontwikkelen.

Geraffineerde voedingsmiddelen doen je bloedsuikerspiegel snel stijgen en dalen. Stijgt en daalt je bloedsuikerspiegel snel, dan heeft dit een negatieve invloed op je concentratie, energie, productiviteit en gemoedstoestand.

Verzadigde vetten

Verzadigde vetten zitten onder andere in roomboter, snacks, chocolade, koekjes, chips, vet vleeswaren, volle melkproducten en volle kaas. Het kan ernstige gevolgen hebben als je regelmatig verzadigde vetten eet. Je kunt er hart- en vaatziekten, ziekte van Alzheimer en diabetes van krijgen.

Onverzadigde vetten en omega-3 vetzuren

Onverzadigde vetten zijn vetten die je nodig hebt. Ze zitten onder andere in avocado’s, kokos- en arachideolie en een aantal noten. In vette vis zitten omega-3 vetzuren. Ze verlagen je kans op hart- en vaatziekten.

Vezelrijk voedsel

Vezelrijk eten is voor de gezondheid belangrijk. Door de voedingsvezels heb je na het eten een verzadigd gevoel. Het bevordert de spijsvertering en de kans op hart- en vaatziekte wordt kleiner. Het risico op diabetes en darmkanker vermindert.

Er zijn verschillende soorten vezels. Deze vezels hebben ieder een ander effect in je lichaam. Je hebt in wateroplosbare vezels en niet in wateroplosbare vezels. Het is belangrijk van ieder soort vezels iedere dag voldoende te eten.

Wateroplosbare vezels zitten in groente, peulvruchten en in fruit. Deze hebben een goede werking op de darmflora. Bij diarree werken deze vezels goed.

Niet in wateroplosbare vezels komen voor in graanproducten. Deze vezels zorgen ervoor dat er vocht in je darmen wordt vastgehouden zodat je ontlasting soepel blijft.

koolhydraten voeding

Ontbijt is belangrijk

Het is belangrijk om iedere dag te beginnen met een goed ontbijt. Een bak yoghurt met bijvoorbeeld muesli is niet voldoende. Een goed ontbijt bestaat uit bijvoorbeeld twee bruine boterhammen met beleg, twee koppen koffie, thee of water en een glas sinaasappelsap. Je krijgt dan vezels binnen van beide soorten voedingsvezels.

Een goed ontbijt zet je darmen in werking en zorgt voor een goede darmflora. Je darmflora maakt antistoffen aan en dit bevordert je immuunsysteem. Is je immuunsysteem verzwakt dan ben je vatbaar voor ziektes.

Een allergie kan zich makkelijk ontwikkelen als je een zwakke darmflora hebt. Je moet hierbij denken aan eczeem en hooikoorts

Nekpijn door ongezonde maag/darmwerking

Je maag en darmen staan in verbinding met een zenuw. Deze zenuw begint in je hersenen en loopt naar je maag en darmen via de zijkant van je nek. Langs deze zenuw lopen ook andere zenuwen van bijvoorbeeld de nekspier.

Is je darmflora niet in orde dan kan je maag- en darmzenuw geïrriteerd raken. Je nekspierzenuw kan hier last van ondervinden waardoor de nekspier samentrekt en verkort. Je verkorte nekspier voelt hierdoor hard en gespannen aan. Je bewegingen van je nek kunnen beperkt worden.

Koolhydraten en sporten

Voor iedereen geld dat een goede basisvoeding van belang is. Dit bestaat uit, koolhydraten, vitamines, eiwitten, vetten, vocht, mineralen en voedingsvezels. Wanneer je intensief sport verlang je extra inspanning van je lichaam. Het is dan verstandig om je voedingspatroon aan te passen.

Koolhydraten zijn je belangrijkste energieleveranciers. Ga je intensief en langdurig sporten dan is het van belang dat je extra koolhydraten eet. Sporters die te weinig koolhydraten eten zullen een verminderd prestatievermogen hebben en sneller vermoeid raken.