salesmanIk dacht dat ze niet meer bestonden eigenlijk, omdat het al lang geleden was dat ik er nog iets over had gehoord (geen telefoontjes of bezoekjes of klasgenoten die plots een “bijverdienste” hadden gevonden), maar ze bestaan nog wel degelijk: de mannen die een of andere verzekering komen aanprijzen en super duidelijk in een piramide-systeem zitten maar dat natuurlijk in alle talen ontkennen of dat een draai geven. Mijn vader is zelfstandige en had zich er laten in praten door zo een of andere gluiperd die zijn verhaal wilde komen doen. Hij vroeg wel aan mij of ik er even wilde bij zijn, want hij wilde niet graag alleen die verhalen aanhoren om een beslissing te maken.

Nee, het is mijn soort mensen toch echt niet.

Om te beginnen is er het imago. Dikke sportcar om mee te rijden, kostuum aan, maar dan wel vrolijk dialectisch spreken om zo wat de “sociale gewone man” uit te hangen. Not the way. Verder kennen die hun eigen product natuurlijk door en door, maar als je terecht vragen opwerpt die te maken hebben met andere producten op de markt geven die een standaard uitlegje om dan weer terug te vallen op “wat ik hier bij heb eh menijer, dàt gaat u nogal eens wat minder zorgen geven zelleh!”.

Ik had eigenlijk maar één zorg: die knul zo rap mogelijk buiten krijgen en ons pa overtuigen van met serieuze bedrijven in zee te gaan. Het staat me niet aan, punt. En gelukkig ons vader ook niet.

Maar dus: u weze gewaarschuwd. Voor je’t weet heb je zo’n kwal aan je tafel…