Waarom ik koos voor een zuinige auto…
Het klinkt in theorie allemaal mooi: de wagen laten staan en de fiets of het openbaar vervoer nemen. In de praktijk is het soms wel wat anders. Vaak moet je te grote hoeveelheden materiaal vervoeren, of duurt een traject van een kwartiertje met de auto plots anderhalf uur met de bus. Dan is de keuze snel gemaakt. Desalniettemin kan je ook dan nog voor een ecologisch verantwoorde optie gaan. Je kiest gewoon een auto die minder verbruikt en milieuvriendelijker is als het op uitstoot aankomt.
Dit is ook niet zo evident na te gaan. Uiteraard hangt een groot stuk af van constructie van de wagen en welk type motor erin zit. Men zou in eerste instantie denken dat benzine of diesel ook een verschil uitmaken, maar dit houdt louter verband met hoe de wagen wordt gebruikt. Voor een auto die meest in de stad zal gebruikt worden, en die dus vaak zal moeten starten en stoppen, of voor korte ritten, is een benzine de betere optie. Wagens die gebruikt zullen worden om grotere afstanden af te leggen en veel op autosnelwegen zullen rijden, zijn dan weer interessanter met een dieselmotor volgens de Limburgse Brandstof-experts van Verboven.
De barometer die bij de meeste lijsten voor zuinige wagens gebruikt wordt, is de hoeveelheid CO2 die wordt geproduceerd per kilometer. Dieselmotoren hebben een extra voorwaarde: ze moeten een roetfilter hebben. Enkele voorbeelden.
De Toyota Prius is een van de bekendere benzine-wagens met het milieuvriendelijk kaartje. Op dit moment zijn er echter twee andere wagens op de markt in dezelfde klasse die nog net iets minder CO2 uitstoten: de Lexus CT200H, en de Toyota Auris Full Hybrid. Alledrie deze wagens hebben een CO2-uitstoot van minder dan 100 gram per kilogram.
In het dieselsegment vormen compleet andere wagens de top drie. De Smart fortwo Coupé voert de lijst aan, gevolgd door de Volkswagen Polo en de Seat Ibiza.
Opvallend hier is dat waar het verschil tussen de drie benzinewagens 2 gram bedraagt, bij de diesels het gaat over een spanne van 20 gram. Dit is te verklaren door het type wagen: de Smart is een beduidend stuk kleiner dan de Seat. Verbruik ligt dan weer wel in elkaars buurt: een kleine 4 liter per 100 kilometer. Dit moet ook wel weer in praktijk worden bekeken: verbruik hangt namelijk ook samen met rijstijl, hoe zwaar een wagen geladen is, …
Het is per definitie slim om bij de zoektocht naar een nieuwe wagen ook de milieuvriendelijke opties te overwegen. Wat design betreft, moeten deze wagens niet onderdoen ten opzichte van andere modellen. En meestal gelden voor dit type auto’s ook fikse kortingen. Het informeren meer dan waard!
Geen reacties »
No comments yet.
Leave a comment